boek nu direct uw vakantie

Welkom bij Steurshoeve

Deze plek is uniek. Dat voelde ik direct de eerste keer dat ik hier kwam. Dat gevoel is nooit meer weggegaan. Nergens anders ervaar ik zo nadrukkelijk dat de natuur je omarmt. Gedachten  krijgen lucht en ruimte, alsof de wind je helpt ze te dragen. Zo’n mystieke plek is een plek om te delen. De gasten die ik ontvang ervaren hier een moment van rust. Ze ontsnappen gedurende een paar dagen of langer aan de waan van dag. Ik zie letterlijk mensen ontspannen; hun tred wordt langzamer, de blik gaat open. De natuurlijke elementen raken hier aan alle zintuigen. Wie zich opent voor deze natuur, gaat van zijn hoofd naar zijn hart en komt tot zichzelf. 

Als Zeeuwse boerendochter, ben ik nuchter en opgegroeid met respect voor de natuur. Als gastvrouw van het Nationaal Park Oosterschelde heb ik deze omgeving nog beter leren begrijpen. Ik ben trots dat deze ervaringen mij op Steurshoeve de weg wijzen in de keuzes die ik hier mag maken. De vele schakeringen groen staan voor even zoveel schakeringen die het leven voor ons in petto heeft. Die gedachte past ook bij mijn keuze voor ronde, organische vormen, zoals de kronkelige paden op het terrein. Dit is voor mij de symbolische verbeelding van het leven, dat voor niemand een recht en vlak pad is. Wie zichzelf de ruimte geeft, ontdekt hier een zee aan mogelijkheden.

 

Het vijgenblad

De vijgenboom wordt bij vele volkeren als heilige boom vereerd. Hij is, naast de olijfboom en de druivenstruik, symbool van vruchtbaarheid, overvloed en ontwaken. Op Steurshoeve zijn meerdere vijgenbomen te vinden, de ronde vormen van het blad zoals opgenomen in het logo, weerspiegelen eveneens de organische vormen op de hoeve. 

about
officieel lid gastherennetwerk van Nationaal Park Oosterschelde
gastheer

Geschiedenis

In de archieven van de vele polders en waterschappen in Zeeland zijn bijzondere belastingregisters te vinden, namelijk de kohieren van het dijkgeschot. Deze belasting moest door de grondeigenaren of ingelanden van een polder worden opgebracht om de kosten van dijkonderhoud en de afwatering via sloten en sluizen te betalen. Al in 1599 komt de locatie in de boeken voor, als Lenert Jan Lenerts het dijkgeschot betaald heeft. In 1654 werd de inlaagdijk aangelegd. Veel lager en smaller dan de dijk nu. Na diverse wisselingen van eigenaren neemt rond 1878 de familie Steurs zijn intrek in de woning. Een jaar na de Watersnoodramp van 1953 vindt een herverkaveling (1954-1958) plaats. Wegen en akkers worden rechtgetrokken. Dan ontstaat ook de Steursweg, genaamd, naar de toenmalige eigenaren. Het woord hoeve refereert aan de grootte van de oorspronkelijke boerderij. Boerenbedrijven werden destijds hoeve genoemd als sprake was van 14 hectare grond. De huidige omvang van Steurshoeve is 4 hectare. Van oudsher stonden op de boerderijen op Schouwen-Duiveland de huis en schuur aan elkaar vast en vóór 1725 ook altijd in oost-west richting, met het huis steevast aan de oostkant. Het huidige zandstenen huis dateert uit 1910. De Watersnoodramp van 1953 trof ook deze woning. Het water reikte in die dagen tot aan de rode bakstenen rand.

stripes
mail
Nieuwsbrief
Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht
star
Beoordeling
“Heerlijk rustige plek, wakker worden met de vogels o.a. putters en groene specht in het park. Je staat zo op de dijk aan de Oosterschelde. Algemene beoordeling: 10 Gezellig en comfortabel huisje, heerlijke bedden. Gastvrije en hartelijke ontvangst. Ik heb genoten en kom vast nog eens terug!”

Nicole 17-09-2022

“In een woord super. Algemene beoordeling: 10 Heerlijk huisje en alles wat je wenst en nodig is, is aanwezig. Goed bed. ”

Familie Houbiers 4-9-2021

“Een prachtige, rustige omgeving op een steenworp afstand van de Oosterschelde! Het verblijf op het landgoed en de kleinschaligheid maken het heel intiem, aangenaam en rustgevend. Dit in combinatie met de voortdurende traktatie op vogelgezang en het uitzicht vanuit de lodge geven een ultieme natuurbeleving! Vanuit hier is er veel te doen en te bezoeken op het eiland en de omringende eilanden. Algemene beoordeling: 10 Een kleine prachtige lodge, stijlvol en compleet ingericht. Knus en van alle gemakken voorzien. Brandschoon en evt. ongemakken worden snel opgepakt. Een superhost! Komen hier heel graag terug.”

Familie Raijmakers 26-6-2021

“Heerlijk rustig gelegen. stil. vogeltjes in je tuintje. Een verademing Algemene beoordeling: 10 Superleuk huisje met alles erin wat je nodig kunt hebben. Heel compleet, mooi en schoon.”

Renate 14-11-2022

“Een heerlijke rustige plek, midden in de natuur en dichtbij strand en bos. Algemene beoordeling: 10 Compleet, comfortabel en smaakvol ingericht huisje. Van alle gemakken voorzien. Huisje ligt op mooi landgoed en heeft een heerlijke tuin. Buiten zitten onder de veranda of in de tuin. Zeer vriendelijke gastvrouw.”

Corry 16-09-2022