Boek nu direct jouw vakantie in Burgh-Haamstede in Zeeland

Lodges

Welkom bij Steurshoeve

Deze plek is werkelijk uniek. Het was meteen duidelijk bij mijn eerste bezoek, en dat gevoel is sindsdien nooit verdwenen. Nergens anders ervaar je zo intens dat de natuur je omarmt. Gedachten krijgen hier de ruimte om te ademen, alsof de wind ze met zich meedraagt. Een mystieke plek als deze is er om te delen. Mijn gasten ervaren hier momenten van rust en ontsnappen enkele dagen of langer aan de dagelijkse hectiek. Ik zie letterlijk de ontspanning in mensen; hun pas vertraagt en hun blik opent. De natuur prikkelt alle zintuigen. Wie zich opent voor deze omgeving, verschuift van zijn hoofd naar zijn hart en vindt zichzelf terug.

Als Zeeuwse boerendochter ben ik nuchter en opgegroeid met een diep respect voor de natuur. Als gastvrouw van het Nationaal Park Oosterschelde heb ik mijn omgeving nog beter leren kennen. Ik ben trots dat deze ervaringen mij helpen bij de keuzes die ik maak voor Steurshoeve, waar zowel natuurhuisjes als een knusse B&B te vinden zijn. De vele schakeringen groen staan voor de vele mogelijkheden die het leven biedt. Deze gedachte vind je ook terug in de ronde, organische vormen van het terrein, zoals de kronkelige paden. Dit symboliseert het leven dat geen rechtlijnig pad volgt. Wie zichzelf de ruimte geeft, ontdekt hier een zee aan mogelijkheden.

Het vijgenblad

De vijgenboom, vereerd door vele volkeren, staat naast de olijfboom en de druivenstruik symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en ontwaken. Op Steurshoeve groeien meerdere vijgenbomen. De ronde vormen van het vijgenblad, opgenomen in ons logo, weerspiegelen de organische vormen van onze hoeve en passen perfect bij de ervaring van een vakantie in Burgh-Haamstede bij Steurshoeve.

about
officieel lid gastherennetwerk van Nationaal Park Oosterschelde
gastheer

Geschiedenis

In de archieven van de vele polders en waterschappen in Zeeland zijn bijzondere belastingregisters te vinden: de kohieren van het dijkgeschot. Deze belasting moest door de grondeigenaren of ingelanden van een polder worden opgebracht om de kosten van dijkonderhoud en de afwatering via sloten en sluizen te betalen. Al in 1599 komt de locatie voor het eerst in de boeken voor, toen Lenert Jan Lenerts het dijkgeschot betaalde. In 1654 werd de inlaagdijk aangelegd, veel lager en smaller dan de huidige dijk. Na diverse wisselingen van eigenaren neemt rond 1878 de familie Steurs zijn intrek in de woning. Een jaar na de Watersnoodramp van 1953 vindt een herverkaveling (1954-1958) plaats. Wegen en akkers worden rechtgetrokken. Dan ontstaat ook de Steursweg, vernoemd naar de toenmalige eigenaren.

Het woord “hoeve” verwijst naar de oorspronkelijke grootte van de boerderij. Boerenbedrijven werden destijds hoeve genoemd als er sprake was van 14 hectare grond. De huidige omvang van Steurshoeve is 4 hectare. Van oudsher stonden op de boerderijen op Schouwen-Duiveland de huis en schuur aan elkaar vast en vóór 1725 ook altijd in oost-west richting, met het huis steevast aan de oostkant. Het huidige zandstenen huis dateert uit 1910. De Watersnoodramp van 1953 trof ook deze woning. Het water reikte in die dagen tot aan de rode bakstenen rand.

stripes
mail

Nieuwsbrief

Invullen van je naam is verplicht
Geldig e-mail adres is verplicht

Reviews